Endodontski tretmani važan su faktor dugovječnosti zuba

Liječenje zuba prioritet je naših stručnjaka

 

 Endodoncija je grana stomatologije  koja se bavi liječenjem procesa u zubnoj pulpi, koja zubu daje vitalnost opskrbljujući ga osjetnim živcima i krvnim žilama. Zubna pulpa ,koja se nalazi u unutrašnjosti zuba prožeta je živčanim vlaknima te brani zub od štetnih utjecaja okoline i daje mu osjet.

Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije liječen na vrijeme zbog djelovanja bakterija iz karijesa dolazi do upale. Upalni proces praćen je izrazitom osjetljivošću na temperaturne podražaje ,te pulsirajućom boli koja sa vremenom može dovesti do otekline.

 

Endodontskim tretmanima  moguće je spasiti oštećenje zube od vađenja i trajno ih rekonstruirati.

Kod upaljenog zubnog živca, zub se da liječiti  tako što se upaljeno meko tkivo   izvadi specijalnim  instrumentima, korjenski kanali očiste i dezinficiraju   te  ispune.

Nakon RVG snimanja stomatolog procjeni  kakvo je stanje zuba i započinje prikladno  lječenje.

Lječenje koje se provodi pod djelovanjem anestezije,započinje otvaranjem zuba, upaljeno meko tkivo  se odstranjuje  specijalnim  instrumentima, živčani kanali se očiste i dezinficiraju.  

Kada je zub pripremljen korijenski se kanali pune odgovarajućim sredstvom koje brtvi zub i time sprječava ponovnu upalu.Na punjenje je potrebno staviti ili ispun ili kod većih oštećenja napraviti zubnu nadogradnju i krunicu.

U našoj klinici koristimo strojne tehnike liječenja korijenskih kanala Morita® Japan s elektronskim određivanjem dužine korijenskih kanala kojima je zbog morfološke strukture teško pristupiti klasičnim instrumentima.

Nadogradnja se radi tako da se u korijen zuba postavlja kolčić, koji može biti izrađen od metalne ili kompozitne baze. Cementiranjem kolčić postaje čvrsti  temelj za nadogradnju izgubljenog dijela krune. Nadograđeni zub potrebno je zaštititi krunicom. 

Za zube koji su prethodno neadekvatno liječeni i korjenski kanali nisu ispravno napunjeni postoji mogućnost endodontske revizije kojom se uklanja staro punjenje iz kanala, a potom se radi novi endodontski tretman.

Endodontski tretmani važan su faktor dugovječnosti zuba,te  omogućuju spašavanje zuba koji bi bio izgubljen, a njihova pravilna izvedba utječe na budućnost zuba.

Stručnjaci Dentalpro klinike smatraju da je svaki zub dragocjen i naš je cilj učiniti sve kako bi se izbjegao njegov gubitak.

This post is also available in: English (Engleski) Italiano (Talijanski) Deutsch (Njemački) Norsk bokmål (Književni norveški)