MOGUĆA OSJETLJIVOST ZUBA PRILIKOM BRUŠENJA

Krunica može biti stavljena na vitalnim korijenima, devitaliziranim ili na implantatima.
Čuvanje korijena zuba, gdje je to bitno, je kategorički imperativ diktiran profesionalnom deontologijom.
Stavljanje krunice predviđeno je na vitalnom zubu nakon “pripreme” to jest nakon brušenja istog.

U Italiji postoji sklonost devitalizacijii zuba prije njihova inkapsuliranja. U Hrvatskoj, s druge strane, postoji sklonost zaštiti živog i vitalnog zuba te snositi rizik od moguće reakcije živca na korijenu zuba koja se može dogoditi nakon nekog vremena zbog brušenja (postupak primjenjen prije kapsulacije).

BRUŠENJE VITALNIH ZUBA

Vitalni zub najbolji je stup krunica ili mostova. Devitalizirani zub je za razliku zdravog krhke strukture i skloniji lomljenju.

S ciljem očuvanja zdravog zuba, zubna devitalizacija nije prethodno provedena za vrijeme brušenja, već je ukazivala samo na moguće reakcije koje uzrokuju nekrozu zuba.

Zbog bioloških razloga, vjerojatnost da živac vitalnog zuba reagira na brušenje s povlačenjem ili odlaska u nekrozu iznosi 5-10%.

U većini slučajeva osjetljivost zuba je privremena te se smanjuje s vremenom dok definitivno ne nestane u roku od 3-6 mjeseci.

U tom razdoblju pacijent može osjećati stalnu bol koja reagira na vruće, hladne, kisele, slatke, gorke stimuluse (elektrolizom).

Savjet: slijedite opća pravila oralne higijene. Situacija će se prirodno normalizirati.

Ako se ipak dogodi da je bol pulsiranog tipa (ritam otkucaja srca), i s vremenom se ne smanjuje, već postaje nepodnošljiva, prije svega u horizontalnom položaju, tada zub reagira s mogućom nekrozom živca. U ovom slučaju potrebno je liječiti i / ili devitalizirati živce.

Kako prepoznati situaciju: Bol je pulsirajućeg tipa i sklon je pogoršavanju u opuštenom položaju. Bol je kontinuirana, a tijekom vremena se povećava, a ne smanjuje.

Dr. Gregor Stermečki